Kiedy byłam w Berlinie, poszłam coś zjeść na skwerku. Trafiłam na uroczych państwa, którzy mieli w ofercie falafel, hummus i ciekawą sałatkę – wszystko wege! Arabska sałatka z fasolą była naprawdę przepyszna, więc na tyle na ile mogłam, odwzorowałam ten smak. Taka sałatka z fasolą to dobre danie do pracy czy na piknik. Jest sycąca, prosta, bezmięsna i bezmleczna.

Arabska sałatka z fasolą: składniki

proporcje na 2 duże porcje (albo 4 mniejsze)

  • 1 puszka fasoli białej
  • 1 duży pomidor
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka octu z czerwonego wina
  • 1/2 łyżeczki sumaku
  • 3 łyżeczki pietruszki
  • sól
  • pieprz

salatka z fasola

Arabska sałatka z fasolą: przepis

Pokrój cebulę w piórka, zalej wrzątkiem, odcedź i wystudź.

Pietruszkę posiekaj drobno.

Fasolę odsącz, przepłucz wodą.

Pomidora pokrój w kostkę, zmieszaj z fasolą, pietruszką i cebulą.

Dopraw oliwą, octem, sumakiem, solą i pieprzem.

Odstaw na godzinę przed podaniem – wtedy smaki się połączą. Arabska sałatka z fasolą wytrzyma w lodówce 1-2 dni.