Parę miesięcy temu byłam w Berlinie. Arabska sałatka z fasolą była częścią dania, które kupiłam na targu – jejku, jakie to było dobre! Na tyle, na ile mogłam, odwzorowałam ten smak. Taka sałatka z fasolą to dobre danie na piknik, do biura itd. Jest sycąca, prosta, bezmięsna i bezmleczna.

Arabska sałatka z fasolą: składniki

proporcje na 2 duże porcje (albo 4 mniejsze)

  • 1 puszka fasoli białej
  • 1 duży pomidor
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka octu z czerwonego wina
  • 1/2 łyżeczki sumaku
  • 3 łyżeczki pietruszki
  • sól
  • pieprz

salatka z fasola

Arabska sałatka z fasolą: przepis

Pokrój cebulę w piórka, zalej wrzątkiem, odcedź i wystudź.

Pietruszkę posiekaj drobno.

Fasolę odsącz, przepłucz wodą.

Pomidora pokrój w kostkę, zmieszaj z fasolą, pietruszką i cebulą.

Dopraw oliwą, octem, sumakiem, solą i pieprzem.

Odstaw na godzinę przed podaniem – wtedy smaki się połączą. Arabska sałatka z fasolą wytrzyma w lodówce 1-2 dni.

Znajdź mnie również na:
RSS
Facebook0
Facebook
YouTube6k
Instagram5k