Dobre śniadanie to sycące śniadanie. Jeśli wyjdzie się z domu głodnym, to uczucie towarzyszy nam przez cały dzień – i skutek jest taki, że je się o wiele więcej, niż się zaplanowało. Bułeczki z fasolą na ostro nie są skomplikowane, wymagają tylko dobrego pieczywa (albo talentu do pieczenia), a rozgrzeją i nakarmią każdego.

Bułeczki z fasolą na ostro – składniki

proporcje na 2 porcje

  • 2 bułki orkiszowe
  • 3-4 łyżki sosu salsa (najlepiej domowego, ale może być też sklepowy)
  • 1 puszka białej fasoli
  • łyżka posiekanej świeżej kolendry
  • kilka kropel sosu tabasco
  • 50 g startego cheddara lub mozzarelli

Bułeczki z fasolą na ostro – przepis

Rozgrzać piekarnik do 150C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Bułki przeciąć na pół, zrobić wgłębienia wyjmując część ciasta.

Fasolę osączyć, opłukać, wymieszać z salsą, tabasco i kolendrą.

Nałożyć do połówek bułek, posypać serem.

Zapiekać 5 minut.

Podawać na ciepło.