Brukselka ma to do siebie, że wiele osób pomija ją jak składnik posiłków. Fakt, ma wyjątkowy aromat, ale jeśli jesz kapustę i brokuły, to dlaczego nie brukselkę, kuzynkę obu warzyw? Pieczona brukselka ma tę zaletę, że zapach podczas pieczenia jest o wiele mniej uciążliwy. Moim zdaniem smakuje też lepiej.

Pieczona brukselka – przepis

proporcje na 2 porcje

  • 300 g brukselki
  • 1 łyżki oliwy
  • świeżo posiekana pietruszka
  • sól

Rozgrzać piekarnik do 150C.

Brukselkę obrać z zewnętrznych liści, odciąć ogonki.

Rozłożyć w naczyniu do zapiekania, skropić oliwą. Piec około 15 minut, aż robi się miękka (nie będzie zupełnie miękka, raczej chrupka).

Po wyjęciu z piekarnika posypać pietruszką, lekko posolić. Podawać na ciepło, jako dodatek do obiadu.