Kilka razy zbierałam się, żeby policzyć, ile przepisów na kurczaka (w zasadzie głównie na filet z kurczaka) wrzuciłam na blog w ciągu 7 lat blogowania. Jakoś nigdy tego nie zrobiłam, ale jestem pewna, że gdybym kiedyś miała napisać książkę kucharską, to będzie ona o filetach z kurczaka. Pieczony kurczak w ziołach to kolejne podejście do tego tematu – i jedno z bardziej udanych. Zanim zapytasz – czy można użyć innych części kurczaka: jasne, że można. Ale filet jest najprostszy w obróbce, nie ma w nim kości, nic nie zostaje, żaden z domowników nie będzie marudzić.

pieczony kurczak w ziolach p

Pieczony kurczak w ziołach – przepis

proporcje na 6 porcji

  • 3 podwójne filety z kurczaka
  • 1 cytryna
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki sumaku (bliskowschodnia przyprawa, nadaje kwaskowaty posmak)
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula czerwona
  • 1 łyżka zaataru (bliskowschodnia mieszanka przypraw)
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki (natki)

pieczony kurczak w ziolach2

Rozdziel filety z kurczaka. Małe polędwiczki zostaw na inną okazję (możesz je bez szkody zamrozić).

Pół cytryny pokrój w plastry, z drugiej połowy wyciśnij sok. Sok zmieszaj z oliwą, sumakiem, papryką, solą i pieprzem.

Cebulę pokrój w półplastry, czosnek lekko zgnieć. W sporym naczyniu umieść kurczaka, cebulę i czosnek, zalej marynatą, wymieszaj. Poukładaj tu i tam, między kawałkami, plasterki cytryny. Odstaw co najmniej na 2-3 godziny.

Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 200C.

Kurczaka razem z marynatą, cytryną, cebulą i czosnkiem ułóż w naczyniu do zapiekania. Posyp kurczaka zaatarem.

Piecz około 30-35 minut.

Posyp siekaną pietruszką, podawaj na ciepło.

pieczony kurczak w ziolach3