Dziki ryż tak w zasadzie wcale nie jest ryżem, ale bez niego ta sałatka w słoiku byłaby o wiele mniej smaczna. Orzechowy smak dzikiego ryżu naprawdę wiele tu zmienia!

Sałatka w słoiku – dziki ryż

proporcje na 2 porcje

  • 3 garście rukoli
  • 1 filet z kurczaka
  • 1 awokado
  • 100 g dzikiego ryżu
  • 1 żółta papryka
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka sosu z ostrej papryki
  • 3 łyżki soku z cytryny

Filet oprószyć solą i pieprzem, zgrillować. Ostudzić, pokroić w kostkę.

Awokado obrać, pokroić w kostkę, polać 1 łyżką soku z cytryny, wymieszać.

Dziki ryż ugotować, wystudzić.

Paprykę pokroić w kostkę.

Zmiksować oliwę, sok z cytryny i sos z ostrej papryki.

W słoiku umieścić kolejno: sos, paprykę, dziki ryż, awokado, filet i rukolę.

Sałatka w słoiku wytrzyma dzień czy dwa, jeśli od razu szczelnie ją zamkniesz – awokado nie powinno ściemnieć, bo zostało polane sokiem z cytryny.