Sałatka makaronowa z kurczakiem powstała trochę z konieczności – często jest tak, że ma się w lodówce resztki kilku dań czy składniki, z których coś trzeba zrobić. A ten sposób podania, w słoiku? To tylko metoda na bezpieczne przeniesienie z domu do pracy czy na uczelnię. Spróbujesz?

Sałatka makaronowa z kurczakiem: składniki

proporcje na 2 porcje

  • 3 garście szpinaku
  • 1 filet z kurczaka
  • 3 łyżki makaronu orzo (lub innego drobnego)
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon

Sałatka makaronowa z kurczakiem: przepis

Filet oprószyć solą i pieprzem, zgrillować. Ostudzić, pokroić w kostkę.

Zmieszać (np. w małym słoiku) oliwę, sok z cytryny i musztardę.

Pokroić paprykę w kostkę, cebulę też. Cebulę można przelać wrzątkiem, będzie łagodniejsza.

Makaron ugotować al dente.

Szpinak umyć.

Ułożyć w słoiku warstwami: sos, paprykę, cebulę, makaron, kurczaka i szpinak.

Sałatka makaronowa z kurczakiem: uwagi

Tak zrobiona sałatka wytrzyma 1-2 dni w lodówce przed podaniem.

Kolejność warstw jest ważna – chodzi o to, żeby składniki nie zmieniły konsystencji. Dlatego szpinak i sos są od siebie daleko.