Co prawda chwilowo ciepłe zupy nie cieszą się popularnością z uwagi na pogodę, ale wieczory bywają chłodne. Polecam ten przepis – zwłaszcza, że w zasadzie nie ma przeszkód, żeby danie podać na zimno – zupa fasolowa świetnie smakuje i w tej wersji.

Zupa fasolowa – przepis

proporcje na 4 porcje

  • 1 duża cebula
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki płatków papryki
  • 2 puszki białej fasoli
  • 100 g rukoli
  • 500 ml bulionu
  • garść świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz
  • chili w proszku
  • 1 łyżka oliwy

W garnku rozgrzać oliwę. Posiekać cebulę i czosnek (można się nie przykładać, potem będziemy zupę miksować), wrzucić na oliwę, dodać płatki papryki, dusić 2-3 minuty.

Odcedzić, opłukać fasolę. Dodać do garnka, dodać też bulion. Zagotować, gotować na małym ogniu przez jakieś 10 minut.

Odstawić, zmiksować blenderem (nie musi być bardzo gładko), doprawić. Dodać rukolę i bazylię, ponownie lekko zmiksować.

Podawać na ciepło albo na zimno.

Przepis pochodzi z książki The South Beach Diet Taste of Summer, z moimi zmianami.