Sezon grillowy w pełni. Jeśli pogoda nie dopisuje, zawsze można użyć patelni grillowej i w ten sposób przygotować burgery azjatyckie.

Burgery azjatyckie

  • 500g mięsa indyczego mielonego
  • 1 łyżka sezamu
  • garść szczypiorku
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 2 łyżki śmietany low-fat
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • pasta wasabi

Na patelni (normalnej, nie grillowej) uprażyć sezam, aż będzie złoty.

Zmieszać mięso, ziarna sezamu, posiekany szczypiorek, musztardę, olej i sos – tak, żeby powstała w miarę jednolita masa.

Uformować 4 burgery. Grillować po 2-3 minuty po każdej stronie.

W międzyczasie zmieszać śmietanę z sokiem z cytryny i pastą wasabi (tutaj proponuję kierować się własnym smakiem).

Do azjatyckich burgerów doskonale pasują ogórki słodko-kwaśne.

Przepis pochodzi z książki The South Beach Diet Taste of Summer Cookbook dra Arthura Agatstona. Zmieniłam tuńczyka na mięso drobiowe, bo kupienie w Polsce świeżego tuńczyka jest po pierwsze rzadkie, a po drugie – wymaga sporych nakładów finansowych.

Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym http://http://blog.polskiesouthbeach.pl/