Panini z kurczakiem i szpinakiem

Jakiś czas temu pokazywałam panini z ricottą i bakłażanem. Taka kanapka jest świetna i na ciepło, i na zimno, można ją zabrać do pracy, w podróż… To także doskonały sposób na czyszczenie lodówki. Byleby składniki w miarę do siebie pasowały. Dziś panini z kurczakiem i szpinakiem – sycące, smaczne połączenie.

 

Panini z kurczakiem i szpinakiem – przepis

  • 2 tortille pełnoziarniste
  • 2 garście szpinaku
  • serek Philadelphia
  • 200g pieczonego, gotowanego lub grillowanego filetu z kurczaka, pokrojonego w paski
  • 1 łyżeczka sosu sriracha

Na środku tortilli rozsmarowuję serek philadelphia, na nim układam garść szpinaku, na na nim połowę kurczaka. Polewam sosem sriracha, po czym składam w kopertę i układam w minigrillu złożeniem do dołu. Zamykam minigrill i ustawiam go na pożądany program.

Kiedy grill pokaże, że potrawa jest gotowa, wyjmuję kanapkę i przekrawam na pół.

Znajdź mnie również na:
RSS
Google+274
https://jestpieknie.pl/panini-z-kurczakiem-i-szpinakiem/
YouTube2k
Instagram5k

10 komentarzy

  1. wygląda super! tez bym coś takiego zjadła:)

  2. o tak, zjadłoby się 🙂

  3. Ja też nie pogardzę grillowaną kanapką z takim wkładem:)

  4. Dziewczyny, bardzo polecam – i kanapki w ogóle, i pełnoziarniste tortille, i (last but not least) minigrill. BTW, dziś powstała inna kanapka, przemyślcie wykorzystanie hummusu jako smarowidła w środku. Będę na pewno tym szerzej pisać.

  5. Świetna! A tego grilla to zazdraszczam 😉 Ale do celów typu panini nada się też (chyba) serduszkowa gofrownica, którą na szczęście posiadam, więc nie omieszkam z przepisu skorzystać 🙂

    http://polkazprzyprawami.blox.pl

  6. Tu-tusia, gofrownicy nie mam ja, mam za to takie urządzenie do robienia trójkątnych kanapek. Rozważałam je jako sposób na zrobienie panini, ale nie wiem, czyby się nie pocięło w trójkąty. Daj znać, jak Ci testy wyjdą 🙂

  7. Kolejny świetny przepis, mam tylko mały problem (tak jestem kuchenną ciapą) nie umiem złożyć tortilli tak, by się nie rozpadała w opiekaczu. Za każdym razem mam problem z przywieraniem, a dodatkowo wszystko mi się rozwija/ rozpada/ odkleja. Ehhh mam dość, bo połowa kanapki przywiera do “teflonu”. Czy mogłabyś zrobić minikurs składania tortilli? A masz może jakieś rady na to przywieranie?

  8. Jasminum – praktyka czyni mistrza 🙂 Tutaj mała instrukcja, jak składać: http://blog.polskiesouthbeach.pl/2011/08/panini-z-ricotta-i-bakazanem.html

    PS moja tortilla też się czasem łamie, ale zwykle nie przywiera. Używasz minigrilla czy patelni grillowej?

  9. Dziękuję bardzo za link 😀 Wyszukując po tagu jakoś nie znalazłam tej kanapki.

    Mam urządzenie “3 w 1” – płytki ponoć teflonowe do gofrów, grillowania i robienia tostów.

  10. Jasminum – drobiazg, cieszę się, że pomogłam. Mam nadzieję, że tutorial się przyda 🙂

    Co do tego urządzenia – jeśli teflonowe, to nie powinno przywierać. Spróbuj lekko prysnąć kanapkę oliwą (polecam taki spray do smażenia z oliwą, albo oliwę w pompce) po tej stronie, gdzie przywiera.

Leave a Reply