Dynie widuję w warzywniakach, na targach, poza tym można było zrobić zapasy jesienią, przechować ją w piwnicy albo zamrozić. Ja tak zrobiłam – dzięki temu powstała zupa z dyni z soczewicą. Aha, mrożoną dynię też można kupić!

Zupa z dyni z soczewicą – przepis

proporcje na 6-8 porcji

  • ok. 1 kg miąższu dyni
  • 300 g czerwonej soczewicy
  • 1 mały seler
  • 3 marchewki
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu (kliknij po przepis na domowy bulion)
  • 1 łyżeczka płatków papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • sól
  • pieprz
  • 3-4 łyżki oliwy

zupa z dyni z soczewicą

Posiekaj cebulę i czosnek, seler i marchew zetrzyj na tarce.

Dynię, jeśli jest świeża, obierz i pokrój miąższ na kawałki. Jeśli mrożona – wyjmij z zamrażarki, poczekaj, aż się rozmrozi.

W dużym garnku rozgrzej oliwę, dorzuć cebulę i czosnek. Podsmażaj 3-5 minut. Dodaj seler i marchew, wymieszaj. Dopraw papryką i kminkiem, duś około 20 minut, aż wszystko zmięknie.

Dodaj dynię, soczewicę i bulion, wymieszaj całość, gotuj około 20 minut – aż soczewica będzie bardzo miękka.

Zmiksuj całość, podawaj na ciepło.

Zupa z dyni z soczewicą świetnie poddaje się mrożeniu.