Szybkie danie z kuchni southwestern. Quesadilla z kurczakiem to kolejny sposób na filet z kurczaka. Polecam!

Quesadilla z kurczakiem – składniki

proporcje na 3 porcje

  • 350 g filetu z kurczaka
  • 1 awokado
  • 3 łyżki tartego sera (np. mozzarelli low-fat)
  • 3 wrapy pełnoziarniste
  • 3 łyżki salsy (gotowej lub domowej)
  • sos tabasco habanero lub z zielonych papryczek
  • spray do smażenia
  • 1 łyżka soku z limonki

Quesadilla z kurczakiem – przepis

Kurczaka natrzeć solą i pieprzem, zgrillować albo upiec w piekarniku. Ostudzić, pokroić w plastry.

Awokado przekroić, wyjąć pestkę, pokroić miąższ w plasterki. Skropić sokiem z limonki, żeby nie ściemniało.

Dużą patelnię (taką, żeby zmieścił się wrap) spryskać sprayem do smażenia, wrzucić wrap. Rozłożyć na połowie porcję kurczaka, awokado i posypać łyżką sera. Podgrzewać 2-3 minuty, złożyć na pół, odstawić w ciepłe miejsce (może być piekarnik po pieczeniu kurczaka, już wyłączony). Podobnie postąpić z pozostałymi wrapami.

Gotowy wrap podzielić na 3 części. Podawać z salsą i sosami tabasco.