Jedziesz w góry. Spacerujesz, podziwiasz widoki, ale przychodzi czas powrotu. Jeśli masz podejście takie, jak ja, pewnie szukasz ładnych prezentów dla bliskich. O tym, jakie są najlepsze prezenty z Zakopanego (i okolic), napiszę osobno, ale dziś o tym, co dla wielu osób jest bardzo dobrym prezentem, czyli o oscypku. Jak kupić prawdziwy oscypek?

Jak wygląda prawdziwy oscypek?

To, co widzisz na zdjęciu powyżej, to klasyczny, wrzecionowaty kształt oscypka. Po tym rozpoznasz oryginał. Inne, beczkowate czy walcowate serki albo te małe, ozdobione kratką to inne mieszanki. Warto tu jeszcze wspomnieć o redykołkach, małych serkach powstających przy okazji wyrobu oscypka. Zwykle mają kształt zwierzątek, serduszek, parzenic – i rzadko widuję je w sprzedaży. To raczej coś, co dostaje się jako prezent.

Gdzie można kupić prawdziwy oscypek?

Unikałabym stoisk na targowiskach. Są nastawione na turystów, w każdym siedzi uśmiechnięta gaździna w chustce, płatność najczęściej tylko gotówką, serków do wyboru, do koloru, wszystkie pyszne. Nie mówię, że nie, bo sama tak kupowałam przez lata, ale to zwykle nie są prawdziwe oscypki.

Moim sprawdzonym miejscem na zakupy lokalnych wyrobów jest Bacówka na polanie Biały Potok, w Witowie. Poleciła mi to miejsce Bernadetta, lokalna przedsiębiorczyni – jej poleceniom wierzę w ciemno. W bacówce kupowałam oscypki, serki, bundz, żurawinę, soki – wszystko jest zawsze bez zarzutu, sery można dostać zapakowane próżniowo. Pakowanie próżniowe bardzo polecam – zdarzało mi się wrzucić tak zapakowaną gołkę do lodówki czy zamrażarki i z przyjemnością otworzyć parę miesięcy później.

Kiedy można kupić prawdziwy oscypek?

Oscypek jest wytwarzany z mleka owczego (z domieszką mleka krów rasy czerwonej), więc czas jego dostępności jest powiązany z wypasem owiec. Zwykle można liczyć na możliwość kupienia prawdziwego oscypka gdzieś od maja do października, plus-minus kilka tygodni.

Inne serki – gołki, korboce, kolby serowe – można zwykle kupić cały rok, bo mleko krowie nie jest tak związane z porą roku, jak owcze.

Ile powinien kosztować prawdziwy oscypek?

I tu dochodzimy do sedna: oscypek nie będzie kosztować kilka złotych. Żeby zrobić kilogram sera, potrzebne jest 5 do 7 litrów mleka. Owca daje jakieś pół litra do litra mleka dziennie. A to oznacza, że jest to półprodukt bardziej kosztowny niż mleko krowie (nawiasem mówiąc, krowa daje kilkanaście, nawet kilkadziesiąt litrów mleka dziennie, w zależności od rasy!). Dlatego prawdziwy oscypek kosztuje kilkadziesiąt złotych – w Bacówce na polanie Biały Potok taki serek kosztuje 50 zł i waży 700 gramów.

Jak podawać oscypek?

Najczęściej oscypek podaje się na ciepło, z patelni albo z grilla, z konfiturą żurawinową (polecam wybierać taką bardziej wytrawną, a nie bardzo słodką). Moim zdaniem oscypek sprawdzi się też jako element deski serów – myślę, że po kolejnej wyprawie do Zakopanego zrobię taką regionalną i wrzucę przepis na blog. Podany ze świeżym chlebem i domowymi ogórkami kiszonymi będzie świetnym śniadaniem czy kolacją.

Zdjęcie oscypka – Bacówka na polanie Biały Potok, dziękuję!

Jeśli podobał Ci się ten tekst, polecam też:

Hotel Kasprowy, Zakopane