Przepadam za papryką. Jest ładna, jest smaczna, jest też doskonałym nośnikiem jedzenia – można nią nabierać hummus, ale faszerowana papryka to dopiero pomysł! Tutaj znajdziesz przepis na wersję bez mięsa, ale jeśli chcesz, dodaj podsmażone mielone mięso, kawałki kiełbasy albo puszkę tuńczyka.

Faszerowana zapiekana papryka – przepis

  • 100g ryżu
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 4 kolorowe papryki
  • pęczek koperku
  • łyżka oliwy
  • pół łyżki sosu sriracha
  • łyżka soku z cytryny
  • 1 puszka przecieru pomidorowego
  • garść startej mozzarelli
  • oliwa w sprayu

faszerowana papryka

Rozgrzać piekarnik do 150C.
3 papryki przekroić na pół, wyjąć gniazda nasienne.
Lekko skropić połówki papryki oliwą, wstawić do piekarnika na 20 minut – mają być miękkie, skóra może lekko poczernieć.
Ryż ugotować zgodnie z czasem na opakowaniu.
Opłukać, odsączyć fasolę.
Pokroić w kostkę czwartą paprykę.
Posiekać koperek.
Ostudzić ugotowany ryż, wymieszać z fasolą, papryką i koprem, doprawić przecierem pomidorowym, oliwą, sosem sriracha i sokiem z cytryny.
Napełnić kolorowym ryżem połówki papryki, wstawić do piekarnika na 10 minut.
Po tym czasie wyjąć, posypać serem, wstawić na 2-3 minuty, aż ser się stopi.