Ta potrawa powstała jako sposób na zużycie tego, co miałam w domu – otwarta feta, napoczęte kolorowe papryki. Na szczęście miałam mieloną, chudą wołowinę w zamrażalniku, dzięki czemu powstała kofta wołowa w pikantnym sosie pomidorowym, danie kuchni arabskiej.

Kofta wołowa w pikantnym sosie pomidorowym – przepis

proporcje na 4 porcje

  • 500 g mięsa wołowego, mielonego
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 gałązki świeżej mięty
  • 1/2 łyżeczki baharat
  • 1/2 łyżeczki sumaku*
  • 1 jajko
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 2 kolorowe papryki
  • kilka plasterków jalapeno
  • sól
  • 100 g fety
  • 2-3 łyżki kuskusu
  • 1 łyżeczka zaataru
  • 3 łyżki oliwy

* Sumak to przyprawa, ma czerwony kolor, nadaje cierpki smak potrawom. Można ją kupić w sklepach z żywnością orientalną.

Rozgrzać piekarnik do 150C.

W misce wymieszać mięso z rozbitym jajkiem, dodać baharat, sumak, odrobinę soli, posiekaną miętę i  posiekaną cebulę. Uformować w podłużne kształty (powinno wyjść ich 10 z tej ilości).

Na rozgrzaną patelnię wylać 1 łyżkę oliwy, smażyć mięso do zrumienienia, z każdej strony, obracając. Wyjąć usmażone mięso, odstawić na bok.

Na patelni rozgrzać kolejną łyżkę oliwy, wrzucić pokrojoną w nieduże kawałki paprykę, dusić 3-5 minut, aż zmięknie.

Dodać pomidory i jalapeno i dusić 20 minut. Spróbować, doprawić w razie potrzeby.

Kiedy już sos jest gotowy, w naczyniu do zapiekania ułożyć koftę, polać sosem, posypać skruszoną fetą , wstawić do piekarnika i zapiekać, aż feta trochę się rozpuści, a trochę zrumieni. To powinno potrwać jakieś 10 minut.

W międzyczasie zrobić kuskus: zalać kaszę ilość wrzątkiem, odstawić pod przykryciem na 3-5 minut, odsłonić, przegarnąć widelcem, dodać oliwę zmieszaną z zaatarem.

Podawać na ciepło.

Przepis pochodzi z książki „A Taste of Arabia”.

kofta wolowa