Co robić, żeby nie jeść ciągle tego samego na śniadanie? Trzeba szukać inspiracji tu i tam, ale też kreatywnie podchodzić do tego, co się ma w lodówce. Pomysł na wrapy z jajkiem i ogórkiem wziął się z przeglądu tego, co miałam w domu. Wyszło świetnie.

Wrapy z jajkiem i ogórkiem – przepis

proporcje na 2 porcje

  • 2 placki pita z mąki pełnoziarnistej
  • 4 łyżki hummusu (u mnie była wersja z suszonymi pomidorami, dlatego jest taki pomarańczowy)
  • 2 ogórki gruntowe lub 1 duży
  • 2 jajka

Jajka ugotować na twardo, ostudzić.

Pitę rozdzielić na dwie warstwy, każdą posmarować łyżką hummusu.

Ogórki pokroić w cienkie, długie plasterki – najlepiej mandoliną (specjalnym urządzeniem do krojenia). Oczywiście, nożem też można, ale ja nie mam takich umiejętności, za to lubię gadżety kuchenne.

Jajka obrać, pokroić w cienkie plasterki.

Na każdym placku ułożyć po kilka plasterków jajka i ogórka, zwinąć ciasno, przekroić na pół.

Ja do takiego śniadania najbardziej lubię ajran (o tym, co to jest ajran przeczytasz w moim tekście), ale to nie jest obowiązkowe. Podpowiem tylko, że ajran jest świetny w ciepłe dni, bo gasi pragnienie.

W Fazie 1 diety South Beach można zastąpić placki pita liśćmi sałaty rzymskiej lub masłowej.