Kiedy warzywa są w sezonie, krem z pomidorów i papryki będzie smakować najlepiej. Ale jeśli masz ochotę na taką zupę w środku zimy, nie ma sprawy.

Krem z pomidorów i papryki – przepis

proporcje na 2 porcje (lub 4 porcje przystawki)

  • 4 pomidory czerwone
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula czerwona
  • 1/2 awokado
  • 1 ostra papryczka
  • 1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól

Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, niedbale pokroić w kostkę.

Paprykę też pokroić w kostkę, cebulę w półplasterki.

Papryczkę posiekać – jeśli jest bardzo ostra, usunąć nasiona (w rękawiczkach).

Awokado pokroić w kostkę i polać sokiem z cytryny lub limonki, żeby nie zmieniło koloru (wystarczy trochę soku rozprowadzić po kawałkach awokado, mieszając je łyżką).

Do garnka wlać oliwę, rozgrzać, wrzucić cebulę, dusić do zrumienienia. Następnie wrzucić pomidory, paprykę i papryczkę, dusić 20 minut. Jeśli wygląda na zbyt rzadkie, odparować.

Papryczka robi tu za smak dominujący, więc nie ma potrzeby dodawać pieprzu. Można natomiast trochę soli.

Po 20 minutach zestawić z kuchni, zmiksować na gładką masę, rozlać do misek, na wierzch wrzucić awokado.

Inna wersja: zamiast awokado – tarty ser o intensywnym smaku, np. cheddar.

krem z pomidorow i papryki