Dip z bakłażana to wymarzony dodatek do surowych warzyw, ale też do mięsa z grilla.

Czosnkowy dip z bakłażana – przepis

  • 1 bakłażan
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • płatki papryki
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • sok z 1/2 cytryny

W rondlu średniej wielkości rozgrzać oliwę. Pokroić w kostkę cebulę (nie musi być bardzo drobno), czosnek w plastry. Wrzucić na oliwę wraz z płatkami papryki. Dusić do miękkości (ok. 3 minuty). Bakłażana pokroić w kostkę (też nie musi być bardzo drobno), dorzucić, dusić do miękkości (ok. 10 minut). Odstawić do przestudzenia.

Oryginalny przepis (znajdujący się w książce The South Beach Diet: Parties and Holidays Cookbook) zakłada 30 minut duszenia. Na tyle też nastawiłam minutnik na kuchni, ale po 10 minutach wszystko było gotowe. Nie wykluczam jednak, że to zależy od typu kuchni.

Wycisnąć sok z 1/2 cytryny do miseczki.

Kiedy zawartość rondla trochę przestygnie, zmiksować blenderem. W ostatniej chwili dodać sok z cytryny, zmieszać ponownie, ewentualnie doprawić do smaku.