Obawiasz się, że wielkanocne śniadanie może płynnie przejść w obiad? To się zdarza. Zamiast ciężkich mięs wieprzowych, podaj kurczaka w winie białym – lekkie, wiosenne danie.

Kurczak w winie białym – przepis

proporcje na 8 porcji

  • 1,5 kg filetu z kurczaka
  • 300 g boczku
  • 500 g pieczarek
  • pęczek pietruszki
  • butelka rieslinga
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 średniej wielkości cebule
  • sól
  • pieprz

Posiekaj boczek w kostkę, podsmaż na patelni. Kiedy jest już rumiany, zdejmij go z patelni, zostawiając tłuszcz. Dodaj posiekaną cebulę, smaż aż się zeszkli (około 2-3 minut). Zdejmij z patelni.

Pokrój kurczaka na kawałki (pojedynczy filet na 2-3 części, w zależności od rozmiaru filetu), oprósz solą i pieprzem, obsmaż na patelni.

Uwaga: jeśli zabraknie Ci tłuszczu, bo boczek nie był wystarczająco tłusty, dodaj w razie potrzeby łyżeczkę-dwie masła.

Obsmażonego kurczaka zdejm z patelni.

Dodaj posiekany czosnek i pokrojone w ćwiartki pieczarki. Smaż na średnim ogniu – mają być obsmażone, nie duszone, puszczające mocno sok!

Posiekaj pietruszkę. Połowę dodaj do patelni, dodaj też boczek, kurczaka i cebulę, zamieszaj, dodaj wino, zagotuj, po czym zmniejsz ogień do minimum i duś przez godzinę, częściowo przykryte.

Podawaj na ciepło, posypane resztą pietruszki. Z czym? Na pewno z zieloną sałatą z winegretem. Do tego ryż (czerwony będzie się ładnie komponował kolorystycznie z daniem), ewentualnie ziemniaki w formie chipsów – przepis, jak to zrobić, tutaj.

kurczak w winie 2

Znajdź mnie również na:
RSS
Facebook0
Facebook
Google+274
YouTube4k
Instagram5k