Polędwiczki wieprzowe nie mają wiele tłuszczu, więc trzeba je traktować ostrożnie, bo można je przesuszyć. Tutaj kluczowy jest gęsty sos, który nadaje im smaku, dzięki czemu pieczone polędwiczki spodobają się każdemu, to wpadnie do Ciebie na obiad. Polecam!

Pieczone polędwiczki – przepis

proporcje na 2 porcje

  • 500 g polędwiczek wieprzowych
  • 1 puszka przecieru pomidorowego (2-3 łyżki)
  • 3 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku

Rozgrzać piekarnik do 200C.

Mięso rozbić tak, żeby miało grubość 2-3 cm.

Posiekać ząbek czosnku, wymieszać z przecierem i sosem sojowym.

Posmarować mięso sosem z obu stron – tak, żeby zużyć całość.

Ułożyć w naczyniu do zapiekania.

Piec 20 minut. Podawać na ciepło.