Jeśli zostało coś z kubańskich steków albo po prostu masz ochotę na sałatę o zdecydowanym, mięsnym smaku – polecam. Sałata z wołowiną jest naprawdę wspaniała!

Sałata z wołowiną – przepis

proporcje na 2 porcje

  • 200 g wołowiny
  • 2 średnie ogórki gruntowe
  • puszka cieciorki
  • 100 g rukoli, roszponki lub szpinaku
  • 30g sera feta
  • 1 łyżka pietruszki (świeża natka)
  • 1 łyżka mięty (świeża)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy

Wołowinę zgrillować wedle upodobań. Jeśli jest już gotowa, pokroić w paski. Jeśli dopiero była grillowana – niech odpocznie 5 minut.

Cieciorkę odsączyć. Wymieszać z zieleniną, pokruszoną fetą, pokrojonym w kostkę ogórkiem, posiekaną pietruszką i miętą.

Wymieszać posiekany ząbek czosnku z sokiem z cytryny i oliwą, a następnie polać wszystkie składniki i dobrze wymieszać.

Rozłożyć na talerzach. Na zieleninie ułożyć plastry wołowiny.

Sałata z wołowiną może też być daniem do pracy, wytrzyma kilka godzin w lodówce.

salata z wolowina