Najprostsza, najszybsza przekąska, jedno z najlepszych dań do podania latem, kiedy nie chce się gotować. Smaczny, ładny, efektowny. Łosoś z ogórkiem może być tak prosty albo tak wyrafinowany, jak chcesz!

Łosoś z ogórkiem – składniki

proporcje na przystawki dla około 3-4 osób

  • 100 g wędzonego łososia w plastrach
  • 1 duży ogórek (nie gruntowy!)
  • ok. 100 g twarogu
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka świeżo posiekanego koperku
  • pieprz do smaku

losos z ogorkiem

Łosoś z ogórkiem – przepis

Twaróg ugnieć z jogurtem greckim – chyba, że masz naprawdę bardzo miękki i gładki twaróg, ale z mojego doświadczenia nawet twaróg Ziembińskich potrzebuje tutaj rozrzedzenia. Dodaj do niego koperek i pieprz, wymieszaj. Nie sól twarogu – łosoś jest wystarczająco słony.

Ogórek umyj i pokrój w plastry co najmniej 0.5 cm grubości. Możesz też kroić ukośnie, wtedy plastry będą miały większą powierzchnię. Rozłóż je na talerzu, na którym chcesz je podać.

Na każdy z plastrów nałóż około 1/2 łyżeczki twarogu z przyprawami.

Plastry łososia pokrój w wąskie paski i układaj złożone na pół lub zwinięte na ogórku z twarogiem.

Łosoś z ogórkiem – uwagi

Łosoś z ogórkiem w tej formie wytrzyma około godziny, potem zacznie wysychać. Jeśli przygotowujesz go na dłużej przed przyjściem gości, przykryj talerze folią.

Jeśli chcesz, możesz też inaczej doprawić twaróg, oto kilka pomysłów:

  • twaróg, jogurt grecki, sok z cytryny, ostra papryka
  • twaróg, jogurt grecki, przyprawa curry, posiekana świeża kolendra
  • twaróg, jogurt grecki, sok z limonki, posiekana świeża kolendra
  • twaróg, jogurt grecki, szczypiorek
  • twaróg, jogurt grecki, sos sojowy, szczypiorek, na łososiu dodatkowo biały lub czarny sezam