Przepadam za chorizo. Pikantna, paprykowa hiszpańska kiełbasa to jedna z moich ulubionych wędlin. Ryż z chorizo nie jest trudny, może trochę czasochłonny, ale przez większość czasu potrawa robi się sama.

Ryż z chorizo – składniki

proporcje na 6 porcji

  • 1 łyżka oliwy
  • 100 g chorizo
  • 200g ryżu brązowego
  • 1 puszka cieciorki
  • 400 ml bulionu
  • pęczek pietruszki
  • 2 cebule
  • szczypta soli

Ryż z chorizo – przepis

Nagrzać piekarnik do 200C.

Rozgrzać oliwę na dużej patelni. Pokroić chorizo w półplasterki, podsmażyć. Pokroić w kostkę cebulę, dodać, wymieszać. Dusić kilka minut, aż cebula zmięknie.

Dodać ryż i odsączoną, opłukaną cieciorkę. Zamieszać, dodać bulion. Zagotować.

Całość przełożyć do naczynia do zapiekania, wstawić do piekarnika na około 35-40 minut. Po tym czasie sprawdzić, czy bulion się wchłonął i czy ryż jest miękki. W razie potrzeby zostawić w piekarniku na kolejne 5-10 minut.

Po tym czasie wyjąć, lekko ostudzić, w razie potrzeby doprawić solą do smaku.

Posiekać pietruszkę, wymieszać z ryżem.

Podawać na ciepło.