Im zimniej, tym więcej jem ostrych dań. Sos z ostrej papryki, pikantne marynaty, jak kanapka, to też na ostro. Nic dziwnego, bo ostre dania rozgrzewają. Dziś coś dla fanów kuchni tex-mex.

Teksańskie pulpety w ostrym sosie

proporcje na 6 porcji

  • 750 g mięsa indyczego mielonego
  • 100 g pełnoziarnistych grzanek
  • 1 jajko
  • 1 duża lub 2 średnie cukinie
  • 3 duże cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne / chili
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka oregano
  • pęczek świeżej kolendry
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 papryki chipotle (z puszki, marki La Costena, dystrybuuje je DeCare, do kupienia w supermarketach)
Rozgrzać piekarnik do 200C. 
Grzanki drobno rozbić, żeby powstały okruszki. 
Drobno zetrzeć cukinię. 
Posiekać kolendrę. 
Zmieszać mięso, okruszki z grzanek, jajko, posiekane 2 cebule i 3 ząbki czosnku, chili, po pół łyżeczki soli i pieprzu, cukinię i połowę kolendry. 
Brytfannę lekko skropić oliwą. 
Formować pulpety z około łyżki masy i ułożyć w brytfannie. Piec 20 minut. 
W międzyczasie zmiksować resztę składników poza kolendrą. 
Wyjąć pulpety z piekarnika, przełożyć do sporego garnka, zalać zmiksowanym sosem pomidorowym, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć siłę grzania do minimum, dusić 30 minut. 
Podawać na ciepło, posypane kolendrą. 
Przepis znalazłam w blogu Homesick Texan
Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym http://http://blog.polskiesouthbeach.pl/