Danie jesienne, bo dynia, ale w miarę lekkie – przy tak pięknej pogodzie nie ma się ochoty na nic cięższego. Łączą się smaki i faktury, ale danie nie jest trudne ani czasochłonne. Makaron z dynią to efektowny sposób na jesienny obiad.

Truflowy makaron z pieczoną dynią – przepis

Proporcje na 4 porcje

  • 150 g makaronu, np. pióra
  • 250 g dyni
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu
  • 3 plastry boczku
  • 60 g sera szopskiego
  • oliwa truflowa
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki pieprzu czarnego

Rozgrzać piekarnik do 200C.

Dynię obrać, wyjąć nasiona, pokroić miąższ w kawałki na jeden kęs. Skropić oliwą, posypać solą i pieprzem, dodać listki rozmarynu, wymieszać, wrzucić do naczynia żaroodpornego. Piec około 15 minut – dynia musi być miękka.

W drugim naczyniu rozłożyć boczek, wstawić do piekarnika na co najmniej 20 minut – ma być chrupki. Po tym czasie wyjąć go na ręcznik papierowy, żeby wchłonął nadmiar tłuszczu.

Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Proponuję zacząć w połowie pieczenia boczku.

Ser szopski pognieść widelcem albo niedbale pokroić.

Wymieszać ciepły makaron z dynią. Dodać ser. Pokruszyć na kawałki boczek.

Przed zjedzeniem, lekko skropić oliwą truflową. Makaron z dynią najlepszy jest od razu, nie nadaje się na obiad do pracy.