Zupa harira nadaje się na chłodne wieczory, bo jest gęsta, pełna dodatków, sycąca. Jeśli masz zwyczaj podawania dwudaniowego obiadu, tym razem możesz spokojnie pominąć drugie danie.

Zupa harira – przepis

proporcje na 6-8 porcji

  • 150 g czerwonej soczewicy
  • 100 g ryżu
  • 1 duży por
  • 3 spore marchewki
  • 1 duża cebula
  • 1 puszka (30 g) przecieru pomidorowego
  • 1 puszka cieciorki
  • 1 puszka pomidorów
  • kawałek świeżego imbiru
  • szczypta szafranu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka harissy (lub dowolnej innej ostrej pasty z papryki)
  • 2 łyżki oliwy
  • garść świeżej kolendry (lub pietruszki)

Ugotuj ryż i soczewicę, odcedź, odstaw na bok.

Posiekaj cebulę, pokrój białą część pora na plasterki, zetrzyj marchew na tarce o dużych oczkach.

W dużym garnku rozgrzej oliwę. Zeszklij cebulę, dodaj por i marchew. Podsmażaj 2-3 minuty.

Zetrzyj szafran na pył, zalej 2 łyżkami wrzątku.

Posiekaj drobno imbir, dodaj do garnka razem z papryką, pieprzem i szafranem, duś 2-3 minuty.

Następnie dodaj przecier pomidorowy, pomidory w puszce, cieciorkę (odsączoną!) jakieś 1,5 – 2 litry wody. Zagotuj całość i gotuj na małym ogniu, aż warzywa lekko zmiękną.

Na ostatnie 10 minut dodaj ryż i soczewicę. Spróbuj i dodaj harissę – 1 łyżka to moim zdaniem dobra ilość, ale jeśli wolisz delikatniejsze smaki, dodawaj ją stopniowo.

Przed podaniem, posyp posiekaną kolendrą lub pietruszką.