Teraz, kiedy owoce i warzywa są tanie i smaczne, warto robić przetwory. Nie tylko dżemy, kompoty (czy ktoś jeszcze robi kompoty?), kiszone ogórki, ale też gotowe potrawy. Te z mięsem najbezpieczniej zamrażać, te bez mięsa można pasteryzować w słoikach. Moja potrawka z bakłażana doskonale poddaje się mrożeniu, a ponieważ jest ostra, sycąca, to będzie doskonałym posiłkiem w chłodne, jesienne i zimowe dni.

Potrawka z bakłażana – przepis

proporcje na 10-12 porcji

  • 800 g mięsa wołowego
  • 3 średnie bakłażany
  • 2 papryki (mogą być w 2 kolorach)
  • 2 duże białe cebule
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki (korzeń)
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka przyprawy arabic masala (ras el hanout)
  • 2 puszki pomidorów krojonych (lub porównywalna ilość pozbawionych skóry, lekko posiekanych pomidorów)
  • sól
  • pietruszka

Mięso, bakłażany, cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Posiekać czosnek. Marchew pokroić w plasterki, pietruszkę – w cienkie, wąskie kawałki.

Na patelni rozgrzać trochę oliwy, obsmażyć mięso z cebulą i czosnkiem, przerzucić do dużego garnka.

Ponownie rozgrzać oliwę na patelni, poddusić paprykę, dodać do garnka.

Po raz trzeci rozgrzać resztę oliwy na patelni, podsmażyć marchew i pietruszkę, dodać do garnka.

Dodać 2 puszki pomidorów i przyprawę arabic masala. Wymieszać, dolać w miarę potrzeby przegotowaną wodę – tyle, żeby zakryło zawartość garnka. Wymieszać ponownie, doprowadzić do wrzenia, gotować aż mięso będzie miękkie.

Na ostatnie 30 minut można odkryć garnek, żeby sos odparował.

Podawać na ciepło, posypane pietruszką. Na zdjęciu – z ryżem po meksykańsku.

Z uwagi na zawartość mięsa, nie polecam przechowywania w słoikach, nawet po pasteryzacji. Jeśli nie masz miejsca w zamrażarce, zrób wersję wegetariańską, bez mięsa – jest równie dobra. Jeśli chcesz, możesz mięso dodać na bieżąco.