Kilka łatwo dostępnych składników, a jaka radość. Sałatka makaronowa z tuńczykiem to prosty sposób na obiad!

Sałatka makaronowa z tuńczykiem – przepis

proporcje na 6 porcji

  • 100 g makaronu penne pełnoziarnistego
  • 1 puszka fasolki szparagowej
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1 puszka tuńczyka w wodzie
  • 1 mała cebula czerwona
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu greckiego low-fat
  • 1 łyżka octu balsamicznego

Makaron ugotować al dente, wystudzić.

Majonez, jogurt i ocet wymieszać na jednolity sos.

Fasolkę odsączyć, opłukać.

Odsączyć tuńczyka.

Paprykę i cebulę pokroić w kostkę.

Wszystkie składniki wymieszać, połączyć z sosem.

Sałatka makaronowa z tuńczykiem doskonale nadaje się do zabrania ze sobą do pracy – spakuj porcję w pudełko na lunch i gotowe!