Pierś z kurczaka z warzywami to chyba najbardziej oczywiste danie dietetyczne. Często przyrządza się je na parze, bez soli, z minimalną ilością przypraw – wszystko po to, żeby było „dietetycznie”. Jest też niesmacznie, bo umówmy się, filet z kurczaka sam w sobie nie ma wiele smaku. Rozumiem jednak, że jest to zdrowy zestaw – jak jednak sprawić, żeby nie smakował jak rozmoczona tektura? Polecam pierś z kurczaka z warzywami i sosem orzechowym. Nie rozczarujesz się!

Pierś z kurczaka z warzywami i sosem – przepis

proporcje na 4 porcje

  • 1 podwójny filet z kurczaka (około 600 g)
  • 1 brokuł
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek imbiru (podobnych rozmiarów co ząbek czosnku)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

piers-z-kurczaka-z-warzywami-02

Rozgrzej piekarnik do 200C.

Rozdziel filet na części. Odkrój polędwiczki, każdą połowę filetu podziel na 3-4 części w zależności od rozmiaru. Grubszą część możesz przekroić na pół tak, żeby była podobnej grubości co pozostałe części mięsa.

Brokuł podziel na różyczki na jeden kęs, paprykę na paski, ewentualnie nieduże kawałki.

Skrop warzywa i mięso oliwą, dodaj sól i pieprz, wymieszaj.

Rozłóż w naczyniu do zapiekania – a najlepiej w dwóch. Chodzi o to, żeby mięso i warzywa nie były stłoczone, bo wtedy będą się dusić a nie piec.

Naczynia z warzywami i mięsem wstaw do piekarnika na około 20-25 minut.

W międzyczasie, zmiksuj składniki sosu (od masła orzechowego do soku z cytryny włącznie na liście powyżej).

Wyjmij naczynia z piekarnika, rozłóż mięso i warzywa na talerzach, w osobnej miseczce podaj każdemu porcję sosu.

Sos wytrzyma w lodówce 2-3 dni, mięso i warzywa można bez strat w smaku odgrzać w kuchence mikrofalowej, na patelni albo w piekarniku.