O tym, czym się różni cieciorka od ciecierzycy, będę musiała napisać osobno, ale na razie mam przepis na szybki posiłek. Na zimno, to fakt, ale sycący jak dobry obiad. Zdrowe białko, zdrowe tłuszcze – mniam! Sałatka z ciecierzycy i awokado to świetny pomysł na posiłek do pracy, jeśli nie możesz skorzystać z mikrofalówki.

Sałatka z ciecierzycy i awokado – przepis

proporcje na 2 porcje

  • 1 awokado
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z limonki
  • garść liści bazylii
  • sól
  • pieprz

Awokado obrać, wyjąć pestkę, pokroić w kostkę, zalać sokiem z limonki, wymieszać.

Ciecierzycę opłukać, odsączyć, dodać do awokado.

Czosnek drobno posiekać, bazylię porwać na strzępki, dodać do cieciorki i awokado.

Wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

Sałatka z ciecierzycy i awokado nie wytrzyma więcej niż kilka godzin, ale jest pyszna. Spróbuj!