Pieczarki nie mają zdecydowanego smaku – ale kurczak też nie. Kurczak z pieczarkami nie wygra konkursu piękności, ale takie danie jest nie tylko niedrogie, ale też sycące i zdrowe. No i przede wszystkim ciepłe – a teraz, w zimie, trzeba się sensownie odżywiać, żeby się nie przeziębić.

Kurczak z pieczarkami – przepis

proporcje na 2 porcje

  • podwójny filet z kurczaka
  • 250 g pieczarek
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
Rozdzielić kurczaka na pół. Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić kurczaka, obsmażyć z obu stron (około 2 minuty na stronę). Zdjąć z patelni.
Umyć pieczarki, pokroić na grube plastry (większe grzyby na 4 plastry, mniejsze – na pół). Wrzucić na patelnię, obsmażyć do zrumienienia. Konieczny jest duży ogień, inaczej grzyby puszczą wodę. Zdjąć z patelni.
Cebulę pokroić w półplasterki. Wrzucić na patelnię, obsmażyć do zrumienienia. Dodać kurczaka i pieczarki, zalać pomidorami, dodać tymianek, sól i pieprz. Dusić 30 minut, z czego 20 pod przykryciem.
Podawać na ciepło.