Kupiłam bakłażana i doszłam do wniosku, że nie może być tak, że znów zrobię bakłażana w parmezanie. Przejrzałam książki i znalazłam przepis na danie, które wygląda, jak poniżej:

Pieczony bakłażan w curry

  • 1 średni bakłażan (albo 1/2 dużego)
  • 1 papryka czerwona
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • łyżeczka curry
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli
  • łyżka octu z sherry
  • łyżeczka oleju sezamowego

Rozgrzać piekarnik do 200C.

Posiekać czosnek, dodać curry, sól, ocet i olej sezamowy. Zmieszać dobrze (można blenderem) do uzyskania pasty.

Pokrojony w kostkę bakłażan wymieszać z powstałą miksturą, wstawić do piekarnika na 20 minut (albo aż będzie miękki i przypieczony).

Pokroić w kostkę paprykę, posiekać pietruszkę, wymieszać z upieczonym bakłażanem.

Przepis pochodzi z książki Cooking (Chic Simple), z moimi drobnymi zmianami.

Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym http://http://blog.polskiesouthbeach.pl/