Słodkie ziemniaki wyglądają egzotycznie, ale można z nich zrobić niejedno danie. Dziś sałatka ze słodkich ziemniaków – lekko pikantna, z sosem tahini.

Sałatka ze słodkich ziemniaków

proporcje na 2 porcje

  • 100 g świeżego szpinaku
  • 1 puszka cieciorki
  • 1 słodki ziemniak
  • szczypta soli
  • szczypta papryki słodkiej
  • szczypta papryki ostrej
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżka tahini (pasta z sezamu)
  • łyżka octu z czerwonego wina
Rozgrzać piekarnik do 200C.
Ziemniak obrać, pokroić w kostkę zbliżoną rozmiarem do cieciorki. Cieciorkę odsączyć, opłukać, zmieszać z ziemniakiem. Skropić oliwą, posypać solą i papryką, wymieszać.
Piec około 15 minut (aż ziemniaki będą miękkie).
Rozłożyć szpinak na talerzach.
Zmieszać tahini, ocet, dodać łyżkę wody jeśli jest bardzo gęste.
Pieczony ziemniak i cieciorkę wyłożyć na szpinak, polać sosem lub podać go obok.