Bliskowschodni kuzyn naszego pulpeta to danie lubiane, bo ciekawsze niż typowa kiełbasa z grilla, wykorzystujące masę aromatycznych przypraw. Jeśli masz patelnię grillową, możesz nie bawić się w formowanie masy na patykach – koftę można zrobić też na patelni.

Kofta z patelni
 
  • 500 gramów mięsa mielonego drobiowego
  • 1 średnia cebula czerwona
  • 1 czubata łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka arabic masala lub innego zestawu przypraw o ostrym smaku
  • 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • szczypta soli


banners 728x90_frisco_z_lp Image Banner 728 x 90

Cebulę zetrzyj na tarce (duże oczka). Wymieszaj z mięsem, mięso dopraw.
Patelnię grillową spryskaj oliwą w sprayu lub rozprowadzić łyżeczkę oliwy (polecam do tego pędzelek).
Rozłóż mięso na patelni tak, żeby pokryło ją w całości. Smaż po jednej stronie około 5-7 minut, na średnim ogniu. Po tym czasie podziel mięso na podłużne kawałki (wzdłuż rowków patelni) i tak powstałe kawałki poodwracaj. Smaż kolejne 5-7 minut. Idealnie byłoby patelnię przykryć – ja nie mam takiej pokrywki, więc używam folii aluminiowej.
Mięso powinno być gotowe po około 15 minutach, ale warto to sprawdzić.
Co do tego? Ja podałam sos z suszonych pomidorów (zmiksowanych z oliwą), pieczone warzywa i ryż z oliwą, solą i pieprzem.