Bardzo lubię jalapeno poppers, czyli papryki jalapeno nadziewane serem, panierowane i smażone w głębokim oleju. Tyle tylko, że to danie nie dość, że kaloryczne, to jeszcze skomplikowane, wymagające masy etapów gotowania. Czyli nic dla mnie. Ale papryczki z serem to żaden wysiłek.

Papryczki z serem: składniki

400 g papryczek w różnych kolorach

150 g sera mascarpone

50 g tartego parmezanu

pęczek pietruszki

Papryczki z serem: przepis

Rozgrzej piekarnik do 170C.

Mascarpone przełóż do miski. Posiekaj drobno pietruszkę, dodaj do mascarpone, dodaj tarty parmezan i dobrze wymieszaj.

Odetnij czubki papryczek, przetnij je na pół, oczyść z gniazd nasiennych i nasion.

Ułóż w naczyniu żaroodpornym przecięciem do góry.

Do każdej papryczki nałóż pasty serowej – od serca, ale nie tyle, żeby wychodziła poza krawędzie papryki.

Wstaw do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie sprawdź i w miarę potrzeby opiekaj od góry kolejne 5-7 minut.

Jak podawać papryczki z serem?

Moim zdaniem, doskonałe są na gorąco, prawie prosto z piekarnika, ale ten efekt trudno osiągnąć, jeśli jest większa impreza. Równie dobre są na zimno. Ponieważ niektóre z nich mogą być ostre, uprzedź o tym gości.

Papryczki z serem można przechować w pudełku 1-2 dni w lodówce.