Sałatka tabbouleh to typowa bliskowschodnia potrawa, bardzo orzeźwiająca w lecie dzięki sokowi z cytryny i mięcie. W wersji kanonicznej nie ma mowy o ogórkach, ale moim zdaniem, bardzo dodają tu smaku!

Sałatka tabbouleh z ogórkiem – przepis

  • 2 średniej wielkości pomidory
  • 3 ogórki gruntowe lub 1 spory wężowy
  • pęczek pietruszki
  • 20g kuskusu
  • oliwa
  • sok z 1 cytryny
  • garść świeżej mięty
  • pieprz
  • sól

Kuskus zalać wrzątkiem, odstawić na 5 minut pod przykryciem. Posiekać drobno pietruszkę i miętę, pokroić w kostkę pomidory i ogórki. Dodać kuskus, doprawić sokiem z cytryny, oliwą, solą i pieprzem.

Sałatka tabbouleh zyskuje po godzinie-dwóch. Jeśli chcesz ją podać na grillu, zrób ją z samego rana!