Smażony ryż to typowe danie, jakie pamiętamy z pierwszych budek z kuchnią orientalną. Składniki mogą się różnić, ale zawsze pojawia się tam gotowany, podsmażany ryż i jakieś warzywa, czasem także owoce morza czy mięso. Smażony ryż warto umieć zrobić w domu – składniki nie są trudne do kupienia, przepis jest banalny, a to zdrowsza wersja niż barowa.

Smażony ryż: składniki

proporcje na ok. 6 porcji

  • 300 g ryżu
  • 2 jajka
  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g fasolki szparagowej ciętej mrożonej
  • 3 łyżki masła
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • pieprz
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego

Smażony ryż: przepis


Ugotować i wystudzić ryż. Jeśli bardzo się spieszysz, gotuj ryż w tym samym czasie co reszta przygotowań, wtedy wrzucisz go od razu po ugotowaniu.

Pokroić marchew i cebulę w kostkę, czosnek w cienkie plasterki (lub posiekać – jak wolisz), przygotować porcję mrożonej fasolki.

Na dużej patelni rozgrzać łyżkę masła, wybić jajka, usmażyć jajecznicę (nie dosmażać za bardzo!), przełożyć do miseczki.

Na patelnię wrzucić resztę masła, roztopić, dodać warzywa, doprawić pieprzem. Dusić, mieszając, aż zmiękną (około 5-7 minut).

Dodać ryż, sos sojowy i sos ostrygowy, podsmażać ok. 3 minuty.

Dodać jajecznicę i olej sezamowy, dobrze wymieszać.

Podawać na ciepło.

Smażony ryż: uwagi

Smażony ryż świetnie smakuje następnego dnia, odgrzany.

Jeśli nie masz świeżych warzyw, poszukaj mieszanki warzyw orientalnych w lodówce z mrożonkami w sklepie, też będzie świetnie pasować.

Znajdź mnie również na:
RSS
Facebook30
Facebook
YouTube5k
Instagram5k