Szparagi, szparagi – białe, zielone, fioletowe. Co poradzę, uwielbiam jeść szparagi i korzystam z każdej okazji, żeby je podać, póki jest na nie sezon.

Na zdjęciu szparagi fioletowe – niestety, tracą trochę koloru po zgrillowaniu, ale można je też podać na surowo, jeśli lubisz. Ja jednak wolę grillowane. Sałatka jest bardzo prosta, ale smaczna – podaj ją z chlebem jako kompletny posiłek albo jako jedno z dań pobocznych podczas grilla.

Sałatka z grillowanymi szparagami: składniki

  • 250 g szparagów (pół pęczka)
  • 100 g mozzarelli (małe kulki będą najlepsze)
  • 250 g pomidorów koktajlowych
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz

Jak wybrać szparagi?

Sałatka z grillowanymi szparagami: przepis

Zacznij od oczyszczenia szparagów (warto je przepłukać, często jest na nich trochę piasku). Odetnij zdrewniałe końcówki – o tym, co z nimi zrobić, piszę poniżej, w części „uwagi”.

Szparagi ułóż na grillu elektrycznym lub patelni grillowej, lekko skrop oliwą i grilluj jakieś 3-5 minut. Zdejm z grilla i pokrój w kawałki na jeden kęs. Wrzuć do miski.

Pomidory pokrój na pół – koktajlowe są lepsze od dużych o tyle, że nie wydzielają dużo soku i z sałatki nie robi się mamałyja. Jeśli masz duże, rozwiązaniem może być usunięcie gniazd nasiennych i pokrojenie samego miąższu. Wrzuć pomidory do miski.

Mozzarellę odcedź, wrzuć kuleczki do miski.

Posiekaj drobno szczypiorek, dorzuć do miski. Dodaj oliwę i ocet oraz przyprawy, wymieszaj delikatnie. Podawaj od razu.

salatka z grillowanymi szparagami

Sałatka z grillowanymi szparagami: uwagi

Jeśli nawet teraz nie masz ochoty na szparagi, polecam kupić i zamrozić. Ja tak zrobiłam – osobno całe szparagi, osobno pokrojone w plasterki końcówki. Nie zamierzam ich podawać, bo zwykle są zbyt twarde nawet po ugotowaniu, ale ich zaleta to smak – i dlatego, planując risotto ze szparagami, ugotuję bulion z tymi właśnie resztkami. Polecam!

salatka z grillowanymi szparagami

Ten przepis można dowolnie skalować i modyfikować – jeśli nie przepadasz za szczypiorkiem, możesz dodać posiekaną pietruszkę czy koperek, a także bazylię. Weź tylko pod uwagę, że pokrojona bazylia szybko więdnie, więc lepiej dodać ją na samym końcu.

Jeśli wolisz inny ser, może się tu sprawdzić np. feta – wtedy pomiń doprawianie solą, feta jest wystarczająco słona sama z siebie.

Zamiast pomidorów możesz dodać grillowane warzywa – cukinię, paprykę, czerwoną cebulę.

salatka z grillowanymi szparagami

Jeśli podobał Ci się ten przepis, polecam też:

Wiosenne risotto ze szparagami

Linki w tekście mogą być afiliacyjne. Nie wpływa to na moje opinie.