Przepisy

Co to jest zaatar? 

Jeśli zainteresowała Cię kiedyś kuchnia arabska, z dużym prawdopodobieństwem w przepisach pojawił się zaatar. Dziś opowiem o tym, co to jest zaatar i jak go używać w kuchni. Skąd pochodzi zaatar? Zaatar to po arabsku nazwa bliskowschodnich ziół – oregano, tymianku, kalaminty i cząbru. Tak…

Przepisy

Co jeść na obiad? Menu #6 

Jakie są Twoje ulubione letnie warzywa? Moje to pomidory (ale pomidory mogę w ogóle jeść codziennie i zwykle jadam je każdego dnia). W drugiej kolejności – szparagi. Nie kocham ich aż tak, jak niektórzy, ale lubię podać je kilka razy, zanim sezon się skończy. No…

Przepisy

Lasagne z cukinii 

O tym, że prawdziwe domowe lasagne wcale nie musi być z beszamelem, już pisałam – sprawdź mój przepis. Robiłam też inne wersje – np. lasagne z kurczakiem albo lasagne z wolnowaru. Dziś coś, czym zachwycił się mój przepadający za mięsnym, klasycznym lasagne konkubent: lasagne z…

Przepisy

Co to jest kuskus perłowy? 

Gotowanie to przyjemność i przygoda, bo jest to też poznawanie innych kuchni, innych smaków. Kuchnia śródziemnomorska jest szalenie popularna – gotujemy według przepisów z Grecji, Hiszpanii, Maroka, Tunezji. Znamy kuskus i podajemy go na wiele sposobów. Ale co to jest kuskus perłowy?