Szaszłyki warzywne
W Polsce grill = kiełbasa i karkówka. Może jeszcze boczek. Do tego musztarda, ketchup i chleb krojony. Zmieńmy to. Jest masa przepisów na dania z grilla, które warto wypróbować i wprowadzić do swojego stałego menu. Dania z grilla nie muszą być ciężkie i tłuste. Doskonałym…
Książka na weekend: John Irving, Aleja tajemnic
Książki Irvinga uwielbiam od zawsze. Już nie pamiętam, co przeczytałam, jako pierwsze – może to był Hotel New Hampshire, a może Modlitwa za Owena? W czasie liceum, jedne wakacje przepracowałam w księgarni. Przeczytałam wtedy chyba wszystkie nowości, a Jarek – wspaniały człowiek i bardzo dobry…
Torebka Baret Carolina Herrera
Są takie torebki, które cudnie wyglądają, ale z praktycznością bywa różnie. Bywają torebki, którym nie sposób odmówić praktyczności, ale estetyka kuleje. A gdyby tak nie musieć szukać kompromisu? Torebka Baret Carolina Herrera to tegoroczna nowość. Inspirowana jest osiemnastowieczną badaczką Jeanne Baret i jej pierwszą wyprawą…
Jak wybrać okulary?
Pierwszy raz zauważyłam, że nie widzę tak dobrze, jak chciałabym, jeszcze w podstawówce. Błyskawicznie pojechałam z tatą do optyka, przeszłam badanie wzroku i wybrałam oprawki. Bardzo ładne były – kiedy rok później robiłam sobie nowe okulary, poprzednie oprawki zaanektowała babcia i nosiła je kolejne 15…
Lekkie letnie tagine
Już kiedyś o tym pisałam, ale nie zaszkodzi to powtórzyć: jeśli ktoś Ci mówi, że nie da się zrobić tagine bez tego specjalnego garnka, to się myli. Oczywiście, garnek do tagine nie zaszkodzi, no i ładnie to wygląda, kiedy goście przyjdą, a tu takie ceramiczne…
Poznaj CookUp Youth podczas otwartych warsztatów kulinarnych
Kiedy chodziłam do szkoły, mieliśmy przedmiot o nazwie ZPT – o ile pamiętam, rozwijało się to jako Zajęcia Praktyczno-Techniczne. W epoce wiecznych niedoborów produkowaliśmy karmniki dla ptaków, eleganckie tace na kawę z wypalonym wzorkiem, cerowaliśmy skarpetki i gotowaliśmy. Podejrzewam, że teraz tego nie ma –…
Letnie risotto ze szparagami
Risotto wymaga czasu i cierpliwości. Nie ma w zasadzie ograniczeń, jak chodzi o składniki, ale moje risotto ze szparagami to w zasadzie klasyk. Dla koloru i smaku dodałam też pomidory koktajlowe. Resztę wina można podać do kolacji. Smacznego!
Książka na weekend: Boris Akunin, Sokół i jaskółka
Znacie na pewno te facebookowe wydarzenia typu „52 książki w 2016 roku”. Nie dopisałam się do żadnego z nich. Nie dlatego, że nie czytam, ale dlatego, że uważam, że czytanie nie powinno być na czas. I mówię to z perspektywy osoby, która bez problemu przeczyta…
Makaron z sosem – jednogarnkowy!
Podejrzewam, że każdy fan wyrafinowanej kuchni trochę się popłacze na widok i tego zdjęcia, i tego przepisu, ale nigdy nie aspirowałam do bycia drugim Amaro – za to uważam, że domowe jedzenie jest dobre i nie musi zajmować masy czasu. Tutaj potrzeba może kwadrans na…
Wielozadaniowy krem Sephora – czy warto?
Dawno temu byłam na wakacjach ze znajomymi. Łazienka była jedna. Kiedy już skończyłam rozpakowywać moją maxi-kosmetyczkę, weszła koleżanka. Miała ze sobą pastę do zębów, szczoteczkę, szampon pokrzywowy (czy jakiś zbliżony) i pudełko kremu. Na moje zdziwione spojrzenie odpowiedziała, że ten krem jest dobry do wszystkiego…
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl