Książka na weekend: Boris Akunin, Sokół i jaskółka
Znacie na pewno te facebookowe wydarzenia typu „52 książki w 2016 roku”. Nie dopisałam się do żadnego z nich. Nie dlatego, że nie czytam, ale dlatego, że uważam, że czytanie nie powinno być na czas. I mówię to z perspektywy osoby, która bez problemu przeczyta…
Makaron z sosem – jednogarnkowy!
Podejrzewam, że każdy fan wyrafinowanej kuchni trochę się popłacze na widok i tego zdjęcia, i tego przepisu, ale nigdy nie aspirowałam do bycia drugim Amaro – za to uważam, że domowe jedzenie jest dobre i nie musi zajmować masy czasu. Tutaj potrzeba może kwadrans na…
Wielozadaniowy krem Sephora – czy warto?
Dawno temu byłam na wakacjach ze znajomymi. Łazienka była jedna. Kiedy już skończyłam rozpakowywać moją maxi-kosmetyczkę, weszła koleżanka. Miała ze sobą pastę do zębów, szczoteczkę, szampon pokrzywowy (czy jakiś zbliżony) i pudełko kremu. Na moje zdziwione spojrzenie odpowiedziała, że ten krem jest dobry do wszystkiego…
OOTD: weekend na Mazurach
No dobrze, nie upieram się na Mazury. Możesz jechać dokądkolwiek, gdzie jest woda, świeże ryby, okazja do spacerów. Ja tak zrobiłam – co prawda z rybami wyszło średnio, ale strój się sprawdził. Dlaczego i bluza, i szalik? Nad wodą łatwo o wiatr, a chore gardło…
Inspiracje: aranżacja sypialni
Dom, jaki by nie był, musi być wygodny. Nieważne, czy masz willę na przedmieściach, penthouse w centrum czy kawalerkę w starej kamienicy – dopasuj przestrzeń do swoich potrzeb. Moim zdaniem najważniejszym elementem jest aranżacja sypialni. Po pierwsze, wybierz subtelne kolory ścian, sufitu, mebli – czerwienie,…
5 rzeczy, które warto wiedzieć o marce Le Désir
Polskie marki odzieżowe zasługują na uwagę. Szczególnie, jeśli ich oferta jest tak dopracowana jak ta marki Le Désir. Pomysł na stworzenie marki powstał w 2014 roku – przedtem właścicielka i projektantka, Magda Wizner, szyła głównie dla siebie. I chyba właśnie dlatego, że Magda zaczęła od…
Grzanki z patelni
Wiele razy pisałam już o tym, że nie lubię marnować jedzenia. Dlatego staram się kupować tyle, ile jest potrzebne, mrozić porcje obiadowe i wykorzystywać to, co jest w lodówce. Grzanki z patelni to doskonały sposób na zużycie drugiej świeżości pieczywa. Jak je zrobić?
Najlepszy pilaw z jagnięciny
Tak, jak pisałam w przypadku przepisu na tagine z jagnięciny – liczą się przyprawy. Mięso może być naprawdę pośledniego sortu, ale przyprawy muszą być świeże, aromatyczne i raczej nie da się ich niczym zastąpić. Pilaw z tego przepisu wykarmi armię i chociaż jest nieco czasochłonny w…
Resztki z obiadu… z restauracji?
Idziesz do restauracji. Jedzenie jest pyszne. Zamawiasz przystawkę, potem danie główne, rozważasz jeszcze deser, ale w połowie obiadu czy kolacji wiesz już, że masz dość. Ale jak to, wyrzucić takie dobre jedzenie? Z drugiej strony, wpychać na siłę? Bez sensu. Na szczęście jest rozwiązanie, o…
Jak rozpoznać podróbki New Balance?
Kiedy zaczynałam pisać o podróbkach, koncentrowałam się głównie na dobrach luksusowych. Torebki po kilkanaście tysięcy, drogie szale – sądziłam, że to jest najczęściej podrabiane. Nie mam oczywiście dokładnych danych, ale ostatnio spośród wszystkich pytań o rozpoznanie podróbki mniej więcej połowa dotyczy dóbr luksusowych, a druga…
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl