Co robić, żeby nie jeść ciągle tego samego na śniadanie? Trzeba szukać inspiracji tu i tam, ale też kreatywnie podchodzić do tego, co się ma w lodówce. Pomysł na wrapy z jajkiem i ogórkiem wziął się z przeglądu tego, co miałam w domu. Wyszło świetnie.
Wrapy z jajkiem i ogórkiem – przepis
proporcje na 2 porcje
- 2 placki pita z mąki pełnoziarnistej
- 4 łyżki hummusu (u mnie była wersja z suszonymi pomidorami, dlatego jest taki pomarańczowy)
- 2 ogórki gruntowe lub 1 duży
- 2 jajka
Jajka ugotować na twardo, ostudzić.
Pitę rozdzielić na dwie warstwy, każdą posmarować łyżką hummusu.
Ogórki pokroić w cienkie, długie plasterki – najlepiej mandoliną (specjalnym urządzeniem do krojenia). Oczywiście, nożem też można, ale ja nie mam takich umiejętności, za to lubię gadżety kuchenne.
Jajka obrać, pokroić w cienkie plasterki.
Na każdym placku ułożyć po kilka plasterków jajka i ogórka, zwinąć ciasno, przekroić na pół.
Ja do takiego śniadania najbardziej lubię ajran (o tym, co to jest ajran przeczytasz w moim tekście), ale to nie jest obowiązkowe. Podpowiem tylko, że ajran jest świetny w ciepłe dni, bo gasi pragnienie.
W Fazie 1 diety South Beach można zastąpić placki pita liśćmi sałaty rzymskiej lub masłowej.
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] Wrapy z jajkiem i ogórkiem […]