Risotto z chorizo
Risotto to dla mnie ćwiczenie cierpliwości. Bardzo lubię gotować, ale nie lubię stać nad garnkiem i mieszać. Jednak efekt końcowy, niezależnie od tego, czy to risotto z chorizo, czy inny wariant, jest taki dobry, że poświęcam się od czasu do czasu. Instagram da się przeglądać…
Sałatka z warzyw z fetą
Najpopularniejsza chyba sałatka z warzyw z fetą to sałatka grecka. Bardzo ją lubię, ale czasem warto spróbować czegoś innego. Tu nie ma papryki – niektórzy jej nie lubią, innym nie służy. Sama sałatka jest bardzo lekka i odświeżająca – nie pomijaj świeżych ziół ani nie…
Tydzień włoski w Lidlu – co warto kupić?
Kuchnia włoska jest lubiana przez chyba wszystkich Polaków. Nic dziwnego, bo jest bardzo różnorodna i w zasadzie każdy znajdzie w niej coś dla siebie. Tydzień włoski w Lidlu to okazja do kupienia składników niezbędnych do przygotowania posiłku w stylu włoskim. Co warto kupić?
Sos pomidorowy z mięsem i fetą
Kiedy ktoś w Polsce mówi „sos pomidorowy z mięsem” to zwykle jest to bolognese albo jakaś wariacja na jego temat, w dodatku najczęściej podana z makaronem spaghetti, który do niego umiarkowanie pasuje. Ja poszłam w inną stronę – mój sos pomidorowy z mięsem jest o…
Co jeść na Nocnym Markecie?
Nocny Market w Warszawie to miejsce, które albo się przyjmie z całym dobrodziejstwem inwentarza, albo odrzuci, bo wybór przytłacza. Sama jestem zdumiona, że tak mi się tam podoba, zwykle jestem o wiele mniej towarzyska. Może to kwestia tego, że jest demokratyczne – jesz, to na…
Sałatka z pieczonych warzyw
Zdarza się Wam czasem zajrzeć do lodówki i znaleźć lekko zwiędłą paprykę, cukinię, bakłażana? Niestety, to częsty problem. Idealnie jest mieć zaplanowane posiłki i odmierzone składniki na nie, ale czasem w warzywniaku jest tyle pięknych rzeczy, że nie sposób się powstrzymać. Moja sałatka z pieczonych…
Smaki 1001 nocy w Lidlu – co warto kupić?
Uwielbiam kuchnię arabską. Dobrze doprawione mięso, masa warzyw, pasty do chleba, wyraziste smaki – to do mnie przemawia. Ale wiem, że dla wielu osób kuchnia arabska to kuchnia nieznana, albo co gorsza, ich pierwsze skojarzenie to kebab „ze wszystkim”, czyli z surówką z kapusty pekińskiej…
Pikantna wołowina i szparagi
Niektóre przepisy po prostu robią się same. Wołowinę miałam już w lodówce, zamarynowaną w ostrym, dymnym sosie chipotle, a szparagi są teraz w szczycie sezonu. Wołowina i szparagi to częste połączenie, ale nie chciałam robić beszamelu ani wołowiny z warzywami stir-fry. Chciałam danie, gdzie smaki…
Pulpety meksykańskie
W lecie częściej niż zwykle przyjmujemy gości, sami jeździmy w odwiedziny do przyjaciół i rodziny. Najlepiej sprawdzają się dania, które można podać na zimno, nie wymagają podawania o określonej porze – wystarczy, że stoją na stoliku, a każdy może poczęstować się nimi w miarę chęci….
Co jeść na obiad? Menu #5
Słowo na ten tydzień to „fleksitarianizm”. O co chodzi? Spójrzmy prawdzie w oczy: mięso, pominąwszy aspekty moralne, jest drogie w produkcji, a i tak jemy go bardzo dużo. Od czasów mięsa na kartki przeszliśmy długą drogę i teraz większość z nas nie wyobraża sobie wędliny…
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl