Zdarza się Wam czasem zajrzeć do lodówki i znaleźć lekko zwiędłą paprykę, cukinię, bakłażana? Niestety, to częsty problem. Idealnie jest mieć zaplanowane posiłki i odmierzone składniki na nie, ale czasem w warzywniaku jest tyle pięknych rzeczy, że nie sposób się powstrzymać. Moja sałatka z pieczonych warzyw to sposób na uratowanie takich zachomikowanych zapasów.

Sałatka z pieczonych warzyw – przepis

proporcje na 4 duże porcje

  • 1 cukinia
  • 2 papryka
  • 1 czerwona cebula
  • pęczek zielonych szparagów
  • 100 g makaronu orzo (możesz też użyć innego drobnego, jednolitego makaronu)
  • 100 g sera feta
  • garść czarnych oliwek, chętnie podsuszanych
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz

salatka z pieczonych warzyw

Rozgrzej piekarnik do 200C.

Pokrój cukinię i cebulę w półplasterki, paprykę w szerokie paski (a te na 3-4 części – tak, żeby kawałki warzyw były podobnej wielkości), szparagi pokrój na 3-4 kawałki każdy. Wrzuć do naczynia do zapiekania, polej oliwą i sokiem z cytryny, posyp pieprzem i dobrze wymieszaj.

Uwaga: warzywa nie powinny leżeć na sobie – jeśli trzeba, weź drugie naczynie do zapiekania.

Naczynie z warzywami wstaw do piekarnika, piecz około 20 minut. Sprawdź, czy są już miękkie. W razie potrzeby, zamień naczynia miejscami w piekarniku i piecz jeszcze około 10 minut.

Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu.

W dużej misce zmieszaj warzywa i ugotowany makaron. Pokrusz ser feta, oliwki wydryluj, pokrój na kawałki.

Nie ma potrzeby dodawać więcej oliwy ani innych przypraw – sałatka z pieczonych warzyw jest wystarczająco doprawiona w tej wersji.

salatka z pieczonych warzyw