Najpopularniejsza chyba sałatka z warzyw z fetą to sałatka grecka. Bardzo ją lubię, ale czasem warto spróbować czegoś innego. Tu nie ma papryki – niektórzy jej nie lubią, innym nie służy. Sama sałatka jest bardzo lekka i odświeżająca – nie pomijaj świeżych ziół ani nie zastępuj ich suszonymi, tutaj to nie zadziała.

Sałatka z warzyw z fetą – przepis

proporcje na 2 porcje

  • 10 rzodkiewek (1 pęczek)
  • 10 dag sera feta
  • 1 ogórek lub 2-3 gruntowe
  • 2 łodygi bazylii z liśćmi
  • 2 łodygi mięty z liśćmi
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • pieprz

salatka z warzyw z feta

Oczyść, umyj rzodkiewki, pokrój w kostkę.

Umyj i pokrój w kostkę ogórki. Jeśli to ogórki gruntowe, możesz je częściowo obrać ze skóry. Dorzuć do miski.

Ser feta pokrój w kostkę albo pognieć widelcem i dodaj do miski.

Oddziel liście ziół i pokrój w cienkie paski. Dodaj do miski.

Zalej zawartość misko oliwą i octem, posyp świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszaj, odstaw na 20-30 minut. Po tym czasie sałatka jest najlepsza.

salatka z warzyw z feta