Torebka Baret Carolina Herrera
Są takie torebki, które cudnie wyglądają, ale z praktycznością bywa różnie. Bywają torebki, którym nie sposób odmówić praktyczności, ale estetyka kuleje. A gdyby tak nie musieć szukać kompromisu? Torebka Baret Carolina Herrera to tegoroczna nowość. Inspirowana jest osiemnastowieczną badaczką Jeanne Baret i jej pierwszą wyprawą…
Jak wybrać okulary?
Pierwszy raz zauważyłam, że nie widzę tak dobrze, jak chciałabym, jeszcze w podstawówce. Błyskawicznie pojechałam z tatą do optyka, przeszłam badanie wzroku i wybrałam oprawki. Bardzo ładne były – kiedy rok później robiłam sobie nowe okulary, poprzednie oprawki zaanektowała babcia i nosiła je kolejne 15…
Lekkie letnie tagine
Już kiedyś o tym pisałam, ale nie zaszkodzi to powtórzyć: jeśli ktoś Ci mówi, że nie da się zrobić tagine bez tego specjalnego garnka, to się myli. Oczywiście, garnek do tagine nie zaszkodzi, no i ładnie to wygląda, kiedy goście przyjdą, a tu takie ceramiczne…
Letnie risotto ze szparagami
Risotto wymaga czasu i cierpliwości. Nie ma w zasadzie ograniczeń, jak chodzi o składniki, ale moje risotto ze szparagami to w zasadzie klasyk. Dla koloru i smaku dodałam też pomidory koktajlowe. Resztę wina można podać do kolacji. Smacznego!
Makaron z sosem – jednogarnkowy!
Podejrzewam, że każdy fan wyrafinowanej kuchni trochę się popłacze na widok i tego zdjęcia, i tego przepisu, ale nigdy nie aspirowałam do bycia drugim Amaro – za to uważam, że domowe jedzenie jest dobre i nie musi zajmować masy czasu. Tutaj potrzeba może kwadrans na…
Wielozadaniowy krem Sephora – czy warto?
Dawno temu byłam na wakacjach ze znajomymi. Łazienka była jedna. Kiedy już skończyłam rozpakowywać moją maxi-kosmetyczkę, weszła koleżanka. Miała ze sobą pastę do zębów, szczoteczkę, szampon pokrzywowy (czy jakiś zbliżony) i pudełko kremu. Na moje zdziwione spojrzenie odpowiedziała, że ten krem jest dobry do wszystkiego…
Grzanki z patelni
Wiele razy pisałam już o tym, że nie lubię marnować jedzenia. Dlatego staram się kupować tyle, ile jest potrzebne, mrozić porcje obiadowe i wykorzystywać to, co jest w lodówce. Grzanki z patelni to doskonały sposób na zużycie drugiej świeżości pieczywa. Jak je zrobić?
Najlepszy pilaw z jagnięciny
Tak, jak pisałam w przypadku przepisu na tagine z jagnięciny – liczą się przyprawy. Mięso może być naprawdę pośledniego sortu, ale przyprawy muszą być świeże, aromatyczne i raczej nie da się ich niczym zastąpić. Pilaw z tego przepisu wykarmi armię i chociaż jest nieco czasochłonny w…
Resztki z obiadu… z restauracji?
Idziesz do restauracji. Jedzenie jest pyszne. Zamawiasz przystawkę, potem danie główne, rozważasz jeszcze deser, ale w połowie obiadu czy kolacji wiesz już, że masz dość. Ale jak to, wyrzucić takie dobre jedzenie? Z drugiej strony, wpychać na siłę? Bez sensu. Na szczęście jest rozwiązanie, o…
Jak rozpoznać podróbki New Balance?
Kiedy zaczynałam pisać o podróbkach, koncentrowałam się głównie na dobrach luksusowych. Torebki po kilkanaście tysięcy, drogie szale – sądziłam, że to jest najczęściej podrabiane. Nie mam oczywiście dokładnych danych, ale ostatnio spośród wszystkich pytań o rozpoznanie podróbki mniej więcej połowa dotyczy dóbr luksusowych, a druga…
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl