Przepisy

Domowy sos salsa 

Trwa sezon przetworów. Nie robię dżemów ani kompotów, bo w zasadzie ich nie jadamy, ale jeśli chodzi o przetwórstwo pomidorowe, to właśnie kończę drugą porcję 20 kg. Domowy sos salsa to tegoroczny debiut, ale ponieważ można go użyć i jako dipu, i jako bazy np….

Dom

Dlaczego unifikacja jest dobra 

Parę dni temu w blogu Ania Maluje trafiłam na ciekawy fragment tekstu – o tym, jak Ania szuka miejsca, gdzie mogłaby postawić dom. I czego się dowiedziała w urzędzie gminy. Natchnęło mnie to do pewnych przemyśleń. Ania pisze: Miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego pozwala na działkach…

Podróże

Obiekt Alfa, Warszawa 

Jako dziecko, czytałam dużo science fiction. Rozważałam też, jak wyglądałyby podróże w czasie. Co prawda stan wiedzy nadal jest taki sam, jak 20 lat temu, ale za to pojawia się sporo quasi-muzeów, jak np. Międzyrzecki Rejon Umocniony, a ostatnio w Warszawie Obiekt Alfa. Masz ochotę…

Przepisy

Pieczarki faszerowane 

Już pewnie wiele razy to pisałam – ale napiszę po raz kolejny: przepadam za podejmowaniem gości. Nie wydaję jednak zwykle tradycyjnych obiadów czy kolacji. Jasne, czasem pojawia się danie główne (np. lasagne – którego można od razu zrobić więcej i zamrozić przed upieczeniem foremkę albo…

Przepisy

Zapiekanka meksykańska 

Zapiekanka to takie danie, które dużo wybacza. Można dorzucić drugiej świeżości warzywa, resztki kilku serów żółtych, dodać pozostałości z obiadu – a i tak wyjdzie przepyszna i sycąca. Moja zapiekanka meksykańska to tylko punkt wyjścia – można do niej dodać mięso (np. mielone, lekko podsmażone…