Lato powoli ma się ku końcowi. Nadal warto jeść sałaty i sałatki, ale warto zadbać, żeby były treściwe. Sałatka z awokado i fetą jest najlepsza na tę porę roku!

Sałatka z awokado i fetą: składniki

proporcje na 2 porcje

  • 50 g świeżej rukoli
  • 4 łyżki ugotowanego makaronu orzo
  • 1 dojrzałe awokado
  • garść pomidorów koktajlowych lub 2 zwykłe
  • 100 g sera feta
  • sok z 1/2 limonki
  • 2 łyżki oliwy
  • świeżo zmielony pieprz
  • tymianek do smaku (może być świeży lub suszony)

salatka z awokado i feta2

Sałatka z awokado i fetą: przepis

Orzo ugotuj według przepisu na opakowaniu, wystudź. Możesz dodać łyżeczkę oliwy, żeby się nie posklejało.

Rozłóż na talerzach rukolę. Na to rozdziel makaron orzo.

Awokado przekrój, obierz, pokrój w kostkę albo w plasterki, skrop łyżką soku z limonki, wymieszaj (delikatnie). Rozłóż na sałacie.

Pokrusz na sałacie ser feta, dodaj przepołowione pomidory koktajlowe (lub pokrojone w ósemki zwykłe).

Zmieszaj sok z limonki, oliwę, tymianek i pieprz (nie dodawaj soli, feta jest słona), powstałym sosem polej zawartość talerzy.

Sałatka z awokado i fetą: uwagi

Orzo możesz ugotować więcej, nic się nie stanie – możesz następnego dnia dodać ten makaron o wyglądzie ryżu do zupy, możesz powtórzyć tę sałatkę albo zrobić sałatkę makaronową z innego przepisu.