Sałatka z cukinii, surowej? No pewnie. To smaczne warzywo jest tu bazą!

Sałatka z cukinii

proporcje na 4-6 porcji (zależy, czy to będzie danie główne, czy dodatek)

  • 1 spora cukinia
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 2 garście czarnych oliwek
  • 1/2 niedużej czerwonej cebuli
  • 3 łyżki parmezanu
  • 5 łyżek oliwy
  • 3 łyżki octu z białego wina
  • sól
  • pieprz
  • oregano suszone

Warzywa pokroić w kostkę, oliwki w plasterki.

Wrzucić do pojemnika, który można porządnie zamknąć.

W miseczce wymieszać ser, oliwę, ocet, sól, pieprz i oregano.

Zalać zawartość pojemnika. Zamknąć szczelnie pojemnik, potrząsnąć mocno kilka razy, aż sos rozprowadzi się równomiernie.

Odstawić na kilka godzin, żeby smaki się połączyły.

Przepis, który mnie zainspirował, znalazłam w blogu Kalyn’s Kitchen, ale dokonałam kilku zmian – pominęłam karczochy, a gotowy sos włoski zamieniłam na wersję własnej roboty (nie spotkałam dobrego gotowego sosu, który nie miałby cukru albo innych niepożądanych składników na liście)



Ogolne Image Banner 750 x 200