Jajka marynowane to inny sposób na jajka na twardo. To także metoda na zagospodarowanie tego, co zostanie po Wielkanocy. Zapach całości będzie specyficzny, ale jeśli lubisz różnego rodzaju kiszonki, to pewnie i tak już go znasz.

Jajka marynowane – przepis

  • 10 jaj
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka soli
  • kilka liści laurowych
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu (w całości, nie mielonego)
  • 2 łyżeczki cukru lub używanego przez Ciebie zamiennika
  • ocet winny biały

Jajka włożyć do garnka, zalać wodą tak, żeby sięgała 2 cm ponad nie. Zagotować. Wyłączyć palnik i przykryte trzymać na nim 20 minut. Po tym czasie wystudzić całkowicie, wrzucić luźno do dużego słoja.

W rondlu zagotować ocet. Dodać przyprawy. Gotować na małym gazie 5 minut. Po tym czasie wlać do słoja, szczelnie zakręcić i odstawić na 12 do 24 godzin przed spożyciem.

Jaja marynowane sprawdzą się jako składnik sałat, dodatek do mięsa z grilla czy po prostu jako przekąska. Radzę jednak złagodzić smak octu ogórkiem albo delikatną wędliną.