Zamiast mielonych, zrób koftę. Zajmie mniej czasu, smakuje doskonale i można ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Pikantna kofta jest doskonałym daniem – przekąską. Smacznego!

Pikantna kofta – przepis

proporcje na 4 porcje obiadowe, 8 – jeśli ma to być przekąska

  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 spora cebula
  • 3 łyżki posiekanej pietruszki
  • 3 łyżki posiekanej mięty
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru (mniej więcej tyle, ile czosnku)
  • 1 łyżka baharat*
  • olej do smażenia

* Baharat to arabski miks przypraw. Zwykle w delikatesach orientalnych określany jest mianem baharat albo „7 przypraw”. Składa się z najczęściej mielonego pieprzu, ziaren kolendry, cynamonu, goździków, kminu, kardamonu, goździków i papryki. Jeśli ten, który masz, nie jest ostry, dodaj do przepisu łyżeczkę papryki mielonej – ostrej, lub ostrej zmieszanej z łagodną. Danie powinno jednak być wyraziste.

Posiekaj drobno cebulę, czosnek, imbir, pietruszkę i miętę – a w wersji leniwej, zmiksuj je w blenderze. Dodaj mięso i przyprawę baharat, wymieszaj w misce – tyle, żeby masa była w miarę jednolita.

Rozgrzej na patelni grillowej trochę oleju do smażenia.

Formuj z mięsa podłużne kształty – jak na zdjęciu. Wystarczy tyle mięsa, ile mieści się w zamkniętej dłoni. Nadziewaj na patyki do szaszłyków po dwie sztuki i grilluj po 3-4 minuty z każdej strony.

Podawaj na ciepło albo na zimno. Pikantna kofta doskonale pasuje do takich dań, jak kuskus z warzywami, szaszłyki warzywne, hummus, mutabal czy tzatziki.